Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) είναι το αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία ιδρύθηκε επίσημα μετά από αρκετούς μήνες προσεκτικής προετοιμασίας και σχεδιασμού στις 27 Απριλίου 2021.

Σκοπός της αναδιοργάνωσης, ήταν η ενοποίηση των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), υπό μία ενιαία διοίκηση, για επίτευξη διαλειτουργικότητας, τυποποίησης διοικητικής μέριμνας καθώς και της βέλτιστης αξιοποίησης του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης. Οι Ελληνικές ΔΕΕ, έχουν δεσμευθεί ως προς την υιοθέτηση ΝΑΤΟικών προτύπων, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος. Τα βήματα αυτά, εξυπηρετούν τον ευρύτερο στρατηγικό στόχο της Ελλάδας, ο οποίος είναι να διατηρήσει τον κύριο ρόλο της, ως πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΔΕΠ τελεί υπό την άμεση επιχειρησιακή διοίκηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο Διοικητής της ΔΕΠ είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή εκπαίδευση, τη διοίκηση και τον έλεγχο της ΔΕΠ. Επιπλέον είναι ο κύριος σύμβουλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων.


Ο Διοικητής της ΔΕΠ, έχει υπό την άμεση διοίκησή του, δύο Σχηματισμούς :


Την Ι ΜΠ, με έδρα τη Βέροια, η οποία έχει δύο Ταξιαρχίες, την 1η ΤΑΞ Κ/Δ-ΑΛ με έδρα τη Ρεντίνα και την 32η ΤΑΞ ΠΖΝ, με έδρα το Βόλο.

Τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) με έδρα την Αθήνα, η οποία έχει υπό την διοίκησή της έξι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (TNEE), τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAEE), τη Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (MYEE), το Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) και τη Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (MEEΔ).

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΠ

ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Η επιγραφή στο έμβλημα είναι « ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» το οποίο μεταφράζεται ως «ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ». Γράφθηκε από τον Πλούταρχο στο έργο του «Ηθική». Ένα αγόρι παραπονιέται στην Σπαρτιάτισσα μητέρα του ότι το σπαθί του είναι πολύ κοντό για να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Η γενναία μητέρα του απαντά λακωνικά «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» , δηλαδή πλησίασε ηρωικά τον εχθρό σου, προσθέτοντας ένα βήμα τη φορά και στο τέλος θα επικρατήσεις.


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το ξίφος είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του εμβλήματος. Χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο όπλο στην αρχαία Ελλάδα και συμβολίζει τη γενναιότητα, γιατί θα πρέπει να βρίσκεται κανείς σε στενή επαφή με τον εχθρό για να τον πολεμήσει. Τα φτερά του αετού , εμπνευσμένα από τον Ίκαρο, αντιπροσώπευαν πάντα το στοιχείο των αερομεταφορών στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Η άγκυρα στο κάτω μέρος του σπαθιού αντιπροσωπεύει το θαλάσσιο στοιχείο των Ειδικών επιχειρήσεων.


ΤΟ ΦΟΝΤΟ

Τα χρώματα του φόντου είναι ο συνδυασμός του μπλέ και του λευκού, που συνδέονται με την Ελληνική σημαία και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής φύσης με τον μπλέ ουρανό και τα καθαρά κρυστάλλινα νερά.