Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος εξελέγει πρόεδρος της πρώτης Ελληνικής Κυβερνήσεως, από την Α΄ Εθνική Συνέλευση, το 1822.
Θεώρησε αναγκαία την οργάνωση Τακτικού Στρατού, πρότεινε στο Βουλευτικό το Σχέδιο Νόμου «Περί Οργανώσεως του Στρατού» το οποίο ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 1822 και αποτέλεσε τη βάση όλης της μετέπειτα στρατιωτικής νομοθεσίας.
Φιλέλληνες Στρατιωτικοί από διάφορες χώρες συνέβαλλαν στα πρώτα στάδια της οργάνωσης και πολλοί έπεσαν μαχόμενοι.
O Santa Rosa λίγο πριν ξεκινήσει για την Ελλάδα έγραφε στον Γάλλο φιλόσοφο Victor Cousin:
«Φίλε μου, την Ελλάδα, την πατρίδα του Σωκράτους, την αγαπώ με έρωτα, που έχει μέσα του κάτι το ιερό. Ο ελληνικός λαός, γενναίος, αγαθός, που έχει επιζήσει ύστερ' από ολόκληρους αιώνες δουλείας, είναι αδελφός του δικού μου λαού. Κοινές είναι οι τύχες της Ιταλίας και της Ελλάδας, και επειδή δεν μπορώ να κάνω τίποτε για την πατρίδα μου, οφείλω ν' αφιερώσω τα λίγα χρόνια της ακμής που μου μένουν...»
Κόμης Σανταρόζα (Νοέμβριος 1824)
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Κατά την Πολιορκία της Ακρόπολης το 1827 ο Μακρυγιάννης περιγράφει στα απομνημονεύματά του την αποτυχημένη απόπειρα να διαβιβάσει αλληλογραφία με ένα περιστέρι-αγγελιοφόρο
«...ήφεραν κι ένα περιστέρι από το κάστρο και το φορτώσαμε γράμματα και το πήγαμε στους Τρεις Πύργους και το απολύσαμεν όμως το σκότωσαν οι Τούρκοι και πήραν και τα γράμματα και είδαν τι τους γράφαμε των πολιορκημένων».